
Centros participantes: tecnología educativa
L’Institut Escola Castell d’Òdena està situat al bell mig del poble d’Òdena, a la comarca de l’Anoia, a Catalunya. Consta de dues línees educatives de I3 fins a 4t d'ESO.
L’Institut Escola Castell d’Òdena pretén ser un centre que respongui a les demandes de la societat actual. Volem ser un centre referent a la zona, que aprèn d’ell mateix i de la interacció amb l’entorn, que reflexiona, s’avalua i innova per millorar. Alhora, volem ser un centre que busca en tot moment la col·laboració transparent amb la comunitat educativa per a créixer de manera conjunta.
Els alumnes de sisè (48 alumnes) a l'àrea de robòtica participem al projecte Retotech de Fundació Endesa.
L’objectiu principal és pensar i proposar idees per fer que la circulació de vehicles al poble d’Òdena sigui més tranquil·la, segura i respectuosa, sobretot amb les persones amb mobilitat reduïda, com ara gent gran, persones en cadira de rodes, amb crosses o altres dificultats per caminar.
- Per què fem aquest projecte?
Volem que el nostre poble sigui un lloc agradable per viure-hi, on tothom pugui passejar, anar a l’escola, al metge o a comprar sense por als cotxes i motos. Ens hem adonat que hi ha carrers amb massa trànsit o amb cotxes que passen massa ràpid, i això pot ser molt perillós per a les persones que tenen dificultats per moure’s.
- Què hem fet?
Observació del poble: Hem sortit pel poble i hem mirat quins carrers són perillosos, quins no tenen voreres amples, quins passos de vianants són difícils de creuar o on els cotxes no respecten la velocitat.
Entrevistes i enquestes: Hem parlat amb veïns i veïnes, especialment amb persones grans i amb mobilitat reduïda, per saber quins problemes tenen quan caminen pel poble.
Pluja d’idees a classe: Hem pensat entre tots possibles solucions per millorar la situació.
Creació de propostes: Hem preparat cartells, maquetes i plànols per explicar les nostres idees.
- Algunes de les nostres propostes són:
Fer passos de vianants elevats i senyalitzats per a què els cotxes hagin de reduir la velocitat.
Ampliar les voreres en alguns carrers.
Col·locar bancs i espais de descans per a les persones que no poden caminar gaire estona seguida.
Posar senyals especials que indiquin zones amb persones amb mobilitat reduïda.
Crear zones de vianants, on no puguin passar cotxes, sobretot en hores d’escola o de molta activitat.
Fer campanyes de sensibilització perquè conductors i vianants respectin les normes i es tinguin en compte mútuament.
- Conclusió:
Amb aquest projecte hem après a observar millor el nostre entorn, a escoltar les necessitats dels altres i a pensar com podem fer d’Òdena un poble més amable, segur i accessible per a tothom. Ens agradaria que l’ajuntament escoltés les nostres propostes i que, entre tots, poguéssim fer realitat algunes d’aquestes idees!
48
2
Visita la web del centro: IE Castell d'Òdena