
Centros participantes: tecnología educativa
El Instituto de la Jonquera es un centro de secundaria pequeño con unos 300 alumnos. Situado en una zona fronterera, esta considerado un centro de máxima complejidad, por las características sociológicas de muchos de sus alumnos.
Para atender a los estudiantes más motivados para las ciencias, se creó hace dos años un proyecto llamado retos científicos. Algunos estudiantes de 2º, 3º y 4º de la ESO dejan de hacer una optativa para dedicar 2h semanales a este proyecto multinivel.
Este año el grupo lo forman 10 alumnos. Desde su creación participamos en proyectos científicos cooperativos y tratamos de que sean autónomos acompañandolos cuando es necesario.
Les plaques solars fixes no sempre aprofiten tota l’energia del sol, ja que aquest es mou durant el dia. Això redueix l’eficiència de la captació d’energia. El nostre projecte busca solucionar aquest problema amb un sistema que permet que la placa es mogui automàticament seguint la llum, augmentant així la seva eficiència.
Som un equip d’alumnes de segon i tercer d'ESO i hem treballat en diferents parts del projecte:
- Alguns hem muntat el circuit elèctric amb l’Arduino.
- Altres hem programat el codi perquè el servomotor respongui correctament a la llum.
- També hem fet proves per millorar el sistema i ajustar el moviment.
- Tots hem col·laborat compartint idees i resolent problemes junts.
Ara mateix, ja hem aconseguit que el sistema funcioni bàsicament: el servomotor es mou segons la llum. El següent pas és fer que el moviment sigui més precís i afegir més sensors per millorar l’eficiència.
Si aquest sistema s’implementés a gran escala amb plaques solars reals, podria ajudar a generar més energia renovable i reduir la dependència d’altres fonts menys sostenibles.
7
2
Visita la web del centro: Institut La Jonquera